Personlig utveckling

Personlig utveckling, det låter som en klyscha. Alla pratar om det men behövs det verkligen?
För mig började det hela med insikten om att jag kan bli den människan jag vill vara. Om jag får sno ett citat från E E Cummings:
“Att inte vara någon annan än dig själv i en värld som dag och natt gör sitt bästa för att förvandla dig till alla andra, innebär att utkämpa den svåraste strid som en människa kan utkämpa, och aldrig sluta slåss”
Vi har alla blivit “tränade” i hur vi ska vara. Förväntningarna från allt och alla runt oss sinar aldrig och det är svårt, för inte att säga omöjligt att värja sig.
Första steget i den personliga utvecklingen är att ifrågasätta dig själv och var du är idag. Är du den människan du vill vara? Lägger du din tid och kraft på det du verkligen vill göra?
Om inte, så är det nu arbetet börjar för att skapa den nödvändiga förändringen som krävs för att ta dig dit du vill.
Var förberedd på att din omgivning kommer att reagera. Det är inte lätt för alla som “vet” vem du är att försöka förstå varför och hur du förändras. Och det kommer vara jobbigt även för dig, för visst bryr du dig om vad andra tycker. Annars vore du ju känslokall… Därför krävs det mod att gå emot konventionerna, att gå emot allas föreställning om vem du är, vem du borde vara.
Det finns en fallgrop till, personlig utveckling kräver att du går emot dina egna invanda föreställningar och dina rädslor.
Det är skrämmande att göra saker på ett helt annorlunda sätt. Det är skrämmande att göra saker för första gång (tro mig, jag vet).
Personlig utveckling kräver sin kvinna. Du måste hitta din identitet, din tillhörighet. Det kräver att du börjar känna. Att du börjar lyssna på dig själv och dina behov. Var är det som är unikt med dig? Du måste öppna ditt hjärta för att kunna ge och ta emot. Berätta om dig själv, dina behov och vad du vill. Du måste hitta din roll och din plats. Du måste kunna ta emot vägledning. Du är en del av en helhet, ensam är inte stark!
Ja du blir sårbar, men det är också här du hittar styrkan, kraften och modet att leva helhjärtat!